Povijest HKM Graz

Hrvatska katolička misija Graz djeluje službeno u Štajerskoj od 01.06.1967., kada ju je osnovao biskup Msgr. Josef Schoiswohl na zalaganje zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Dr. Franje Šepera. Hrvatska katolička misija Graz postaje personalna župa 1978. godine.

Od 60-tih godina prošlog stoljeća veći broj Hrvata doselio se u Graz i ostale Štajerske gradove u potrazi za poslom. Odmah se pokazala potreba dušobrišničke skrbi za te ljude, pa su prvi dušobrišnici počeli skupljati vjernike u Grazu u franjevačkoj crkvi i prostorijama samostana na Franziskanerplatzu. Tu je i otvoren prvi ured Hrvatske katoličke misije sa prostorijama za pastoralno djelovanje. U to  vrijema sv. Misa se slavila u crkvi na Griesplatzu, a povećanjem broja vjernika u ratnim godinama 1991-92. u Barmherzigenkirche.

Budući da je broj  i dalje Hrvata rastao, doseljavanjem iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i iz drugih pokrajina Austrije pokazala se potreba za većom crkvom i adekvatnijim pastoralnim prostorijama. Zauzimanjem biskupa Dr. Egona Kapellarija od listopada 2005 godine Hrvati slave misu u crkvi sv. Josipa. Renoviranjem župskog dvora župe sv. Josipa 2006 Misija je dobila i prostorije za pastoralno djelovanje. Od ustanovljenja dušobrižničku službu u Misiji obavljaju franjevci Provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba.