Dragi vjernici Hrvatske katoličke misije Graz,

 

 Situacija koja je pogodila čitav svijet nije ni nas mimoišla. Prije blagdana Uskrsa, na sam početak korizme, započela je za sve nas jedna velika korizma koju zovu  „lockdown“ ili zaključavanje. Da će u jednom trenutku čitav naš svijet stati, u takvo što nitko  ne bi mogao povjerovati ni u snu. Ali to se dogodilo. Tada smo se svi ujedinili u molitvi, koristili smo moderna sredstva komunikacije da bi Riječ Božju širili i hranili se, kad nismo mogli slaviti i okupljati se na svetu misu.

 

Ova godina će sigurno ući u sve povijesne knjige, a mi smo svjedoci jednog nemilog događaja. Ljeto nam je dalo neki odušak i nadu od događaja u kasnu zimu i proljeće, ali to je kratko trajalo i još brže prošlo. Ponovo smo pred novim propisima i zabranama, pred širenjem virusa. Mnogima je smetalo nošenje maske u crkvi. Nije maska problem, ovog puta je na iskušenje stavljena naša poslušnost prema našim pastirima. Postavljamo si pitanje, molimo li se kao vjernici za svoga biskupa i za one koje vode društvo i državu. Svima je potreban Duh Božji za mudro odlučivanje, Duh Božji koji daje dobro.

 

Ova kriza i pandemija služe tomu da nas probude, da si posvijestimo neke stvari i vrijednosti. Mnogi vjernici i svećenici, koji su preboljeli koronu, te iznijeli svoja svjedočanstva, kažu da je to bilo iskustvo buđenja. Mnoge u ovo vrijeme strah progoni, to nije za osuditi, ali pouzdanje u Božju volju i providnost bi trebale biti jače. Nije dobro taj strah potiskivati, treba ga izreći nekome. Razgovor je jako bitan u ovo vrijeme. Mnoge će korona udaljiti od crkve i vjere, dok će neke ponovo vratiti Isusu Kristu.

 

Pazimo na svoje duševno zdravlje i pazimo na svoju vjeru. Sveto pismo nas uči da se i u ovakvim situacijama trebamo pouzdati u Boga. Naša molitva za svoju dušu, za potrebe bližnjih, za bolesne, za Crkvu i čitav svijet posebno u ovome vremenu ne smije biti izostavljena. Pokušajte u svojim domovima moliti kao obitelj, to će vam dati snagu i mir. 

 

U ovoj godini smo trebali napraviti jedno predivno hodočašće u Svetu zemlju, i mnoga druga hodočašća, ali kao što jedna osoba reče, u ovoj godini nam nije trebala nikakva putovnica. Zbog zdravstvene situacije nije moguće putovati. Svi oni koji žele hodočastiti mogu to osobno sa svojim automobilima učiniti. I to je korisna i dobra prilika za duhovni rast,  ako prilike dozvoljavaju. Nadam se da će jednog dana biti moguće opet hodočastiti.

 

Ove godine nismo sakupljali ni korizmenu akciju. Mislim da su mnogi to osjetili, pa vas ovim putem potičem da ne zaboravite svoje svećenike u vašem rodnom kraju i one koji su potrebni naše pomoći. Bog uvijek blagoslivlja dobro i velikodušno srce.

 

Nadam se da ćemo uspjeti organizirati ispovijed za Božić. Sam blagdan Božića morat ćemo slaviti u ograničenom broju.

 

Polnoćka će isto biti slavljena s ograničenim brojem, a može se također i situacija promijeniti, pa ne bude nikakvoga slavlja.

 

Sam blagoslov kuća je također upitan i na koji način će biti izvediv. Možda ćemo morati odgoditi za Uskrs ili ove godine preskočiti blagoslov. O svemu ćemo vas obavijestiti preko oglasa i naše web-stranice.

 

Želim ovom prilikom svima blagoslovljen Božić i božićne blagdane koji su pred nama. Budimo strpljivi i u molitvi postojani.