Draga braćo i sestre hrvatske katoličke misije Graz,

 

 nalazimo se u vremenu korizme. Nadam se da ovo vrijeme sabranosti ozbiljno koristimo za svoj duhovni rast.

 

Blagdan Uskrsa kao i Veliki tjedan uobičajeno slavimo. Nažalost, ne možemo slaviti Veliki četvrtak u našoj misiji, ali zato slavimo Veliki petak i Vazmeno bdijenje. Svaki bi vjernik barem jednom u životu trebao proći obrede Velikoga tjedana. Postoji puno razloga zašto bi trebali biti pristuni na obredima, ali najvažniji razlog našeg prisustva je ljubav prema Gospodinu Isusu Kristu. Zato ovom prilikom sve vas srdačno potičem, gdje god se nalazili,  pokušajte naći vremena za Veliki tjedan i prisustvovati obredima.

 

 

Naš korizmeni post nije samo odricanje, nego je i ulaganje volje i truda popraviti se, nešto duhovno postići. Možda više moliti, više razgovarati sa bližnjima, biti strpljiviji, obaviti bolje svoje zadatke. A najvažnije - više ljubiti.

 

 

Lijep je običaj blagosloviti jelo, ali nemojmo zaboraviti prije i poslije jela pomoliti se Bogu. To je jedna od važnijih obiteljskih molitava kojom svjedočimo vjeru djeci. Preko blagoslova jela molimo zahvalu i blagoslov te  zdravlje i snagu. Sv. Pavao opominje Korinćane u Prvoj poslanici riječima: „Ako li je Krist propovijedan da je uskrsnuo od mrtvih, kako neki među vama govore da nema uskrsnuća od mrtvih? Ako li nema uskrsnuća od mrtvih, ni Krist nije uskrsnuo. A ako Krist nije uskrsnuo, onda je uzaludno naše propovijedanje, a uzaludna je i vaša vjera.“ (1 Kor. 15,12-14). 

 

 

Vjerujmo u uskrsnuće Isusa Krista. On je živ, uskrsnuo je od mrtvih. To je temelj naše vjere. To je čudo koje ne možemo nikakvim ljudskim razumom protumačiti. To je naša vjera.

 

 

Uskrsnuće je Božja tajna objavljena apostolima.  Isus je dolazio svojima nakon uskrsnuća. Isus je živ, to je poruka prvih propovijedi apostola. U stalnoj smo opasnosti izgubiti vjeru. Nekada su ljudi živjeli u zajednicama ispunjenim vjerom. Lakše je bilo živjeti vjeru u vjerničkom okruženju, jaki su nosili slabe u vjeri. Danas je teže živjeti vjeru, jer smo okruženi nevjerom. Ovo vrijeme od nas očekuje svjedočenje vjere, to je put kojim nije lako ići.

 

 

Ako nismo na izvorima molitve, mise i svete ispovjedi, tada smo u opasnosti izgubiti plamen vjere u duši. A za one koji su izgubili vjeru, jedino je rješenje za njih moliti i postiti, da se dogodi pravo obraćenje.

 

 

U ovih godinu dana naša se zajedinca bitno povećala. To posebno vidljivo na nedjeljnoj svetoj misi. Na našem župnom pastoralnom vijeću smo razmatrali kako trebamo uvesti nove pričestitelje u službu. Oni su kao suradnici u svetoj misi potrebni nama svećenicima, ali i vama vjernicima. Mnogo puta mi svećenici ne možemo sve sami, moramo imati suradnike. Tako je bilo od početaka u Crkvi. U ovome trenutku za potrebe naše zajednice su nam potrebni upravo novi pričestitelji. Isto tako otvorena su vrata svima koji žele čitati, pjevati, ministrirati ili na bilo koji način služiti zajednici. Svako služenje mora biti motivirano vjerom i ljubavlju prema Isusu Kristu. Neke stvari se ne mogu naplatiti novcem ili nečim materijalnim. A sve što činimo Bogu iz ljubavi, činimo za vječni život.

 

 

 

Zahvaljujući vam želim svima sretan i blagoslovljen Uskrs!